Bl86g » Specials » Tandarts oost europa

Tandartsbezoek in Oost-Europa: prijzen en aandachtspunten

Tandartsbezoek in Oost-Europa: prijzen en aandachtspunten Voor personen met grote gebitsproblemen, kan een bezoek aan een Nederlandse tandarts erg prijzig zijn. Een goedkoper alternatief is een bezoek aan een in Oost-Europa gevestigde tandarts. Bij tandartstoeristen zijn vooral Hongarije, Polen en Oekraïne populaire keuzes. Maar hoe groot is het prijsverschil met Nederland? En wat zijn de gevaren c.q. aandachtspunten?

Inhoud


Tandartskosten in Oost-Europa

Door voor een Oost-Europese tandarts te kiezen, kan aanzienlijk bespaard worden op tandartsuitgaven. Oekraïne is de goedkoopste optie, met tandartsprijzen die ongeveer 75% lager zijn dan in Nederland. In het EU-land Polen kosten tandartsbehandelingen ongeveer de helft van de Nederlandse tandartstarieven. Hongaarse tandartsen kennen grofweg een met Polen vergelijkbaar prijsniveau. Uiteraard geldt voor elk land dat er zowel duurdere als goedkopere tandartsen te vinden zijn.

Aandachtspunten bij het zoeken van een tandarts in Oost-Europa

Globaal zijn er drie problemen die zich kunnen voordoen bij een bezoek aan een Oost-Europese tandarts:
  1. Miscommunicatie;
  2. Onnodige ingrepen;
  3. Slechte tandartskwaliteit.

Merk op dat deze drie problemen zich ook bij een Nederlandse tandarts kunnen voordoen. Het eerste probleem kan worden voorkomen door te kiezen voor een tandarts die het Engels (of een andere taal die jijzelf goed spreekt) machtig is, of door met een goede vertaler te werken. Tegen het tweede probleem kan je je wapenen door meerdere tandartsen te bezoeken, zodat je een goed beeld hebt van de gebitsproblemen waar je mee kampt en de mogelijke remedies hiervoor. Consultaties zijn doorgaans gratis. Veel op tandartstoeristen gerichte tandartsen zijn ook bereid om op basis van een röntgenfoto van je gebit een prijsindicatie te geven. Het laatste probleem is te voorkomen door beoordelingen van een tandarts te zoeken op o.a. Whatclinic.com, Facebook, Google Reviews en andere plaatsen. Idealiter, ken je iemand die de tandarts in kwestie eerder heeft bezocht en deze aan je kan aanbevelen.