Bl86g » Specials » Schooladvies cito toets

Welk schooladvies hoort bij welke Cito-score?

Welk schooladvies hoort bij welke Cito-score? De eindtoets van het Cito (de Cito-toets) is een middel om het niveau van basisscholieren in te schatten. Vanaf het schooljaar 2014/15 dient een basisschool vóór het afnemen van de Cito-toets al een schooladvies voor elke leerling te formuleren. De Cito-toets blijft echter relevant omdat een school verplicht is om een schooladvies te heroverwegen wanneer de Cito-toets uitwijst dat een scholier een hoger schoolniveau aankan dan het oorspronkelijke schooladvies. Maar welke Cito-score hoort bij welk schooladvies?

Inhoud


Verschillende middelbare schoolniveaus: vmbo, havo en vwo

Nederland kent voor het voortgezet onderwijs (ook wel middelbare school genoemd) drie niveaus: het vwo, de havo en het vmbo.

Vwo

Het hoogste middelbare schoolniveau is het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Het vwo duurt zes jaar en bereidt scholieren voor op het wetenschappelijke onderwijs, oftewel de universiteit. Ongeveer 20% van alle middelbare scholieren volgt het vwo.

Havo

Het hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo) is na het vwo het hoogste voortgezet onderwijsniveau. De vijfjarige havo bereidt een leerling voor op het hoger beroepsonderwijs (hbo). Ongeveer 25% van alle middelbare scholieren volgt de havo.

Vmbo

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) is het laagste voortgezet onderwijsniveau. Het vmbo duurt vier jaar en bereidt leerlingen voor op het middelbaar onderwijs (mbo). Ongeveer 55% van alle middelbare scholieren volgt het vmbo. Binnen de groep vmbo-leerlingen volgt ongeveer 40% de theoretische leerweg, 10% de gemengde leerweg, 30% de kaderberoepsgerichte leerweg en 20% de basisberoepsgerichte leerweg.

Welke Cito-score past bij welk schooltype?

Op de Cito-toets kan een score tussen de 501 en 550 worden behaald. Cito beveelt de onderstaande tabel aan voor de interpretatie van de scores op de Cito-toets.

Door Cito aanbevolen schooltypeInterval Cito-score
Basisberoepsgerichte leerweg501-523
Kaderberoepsgerichte leerweg524-528
Gemengde/theoretische leerweg529-536
Havo537-544
Vwo545-550

Hoeveel leerlingen halen een vwo-, havo- of vmbo-score op de Cito-toets?

De verdeling van de Cito-scores verschilt van jaar tot jaar, maar over het algemeen haalt ongeveer 20% van de leerlingen een score van 545 of hoger (een vwo Cito-score), 30% een score tussen de 537 en 544 (een havo Cito-score) en de resterende 50% een score van 536 of lager (een vmbo Cito-score).
Met welke score voor de CITO-toets mag je naar het VWO?

Met welke score voor de CITO-toets mag je naar het VWO?

Jaarlijks leggen meer dan honderdduizend basisscholieren van groep 8 de CITO-toets af. Een deel van de kinderen hoopt, aangemoedigd door hun ouders, na de basisschool naar het VWO te gaan. Maar welke…
Welke Cito-score is nodig voor de havo?

Welke Cito-score is nodig voor de havo?

Elk jaar leggen meer dan 150.000 achtstegroepers de Cito-toets af. Hoewel het basisonderwijs wordt gestimuleerd om de Cito-toets minder zwaar te laten wegen bij een schooladvies en het middelbare scho…
Welke Cito-score past bij welke vmbo-leerweg?

Welke Cito-score past bij welke vmbo-leerweg?

Van de ongeveer 150.000 basisscholieren die jaarlijks de eindtoets van Cito (de Cito-toets) maken, haalt ongeveer de helft een score van 536 of lager. Deze Cito-score past bij een vmbo-schooladvies. H…
Gepubliceerd door Bl86g op 15-02-2016, laatst gewijzigd op 16-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/binnenland/2334337/steeds-meer-havo--en-vwo-leerlingen.html