Bl86g » Specials » Tandartstarieven 2017

Wat kost een tandarts in 2017?

Wat kost een tandarts in 2017? In Nederland worden de tandartskosten gereguleerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij publiceert jaarlijks, zo ook eind 2016 voor 2017, een overzicht met alle prijzen en officiële codes voor de verschillende zogeheten 'prestaties' die een tandarts biedt. Formeel zijn dit maximumprijzen, maar vrijwel alle tandartsen hanteren deze prijzen. Eén behandeling, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon, vereist echter veelal meer dan één prestatie van een tandarts. Hierdoor is het op basis van alleen de prijslijst van de NZa niet eenvoudig om te achterhalen wat een behandeling bij een tandarts kost.

De rol van de NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van de Nederlandse overheid de autoriteit gekregen om maximumtarieven te bepalen waar alle in Nederland werkzame tandartsen zich aan dienen te houden. Een tandarts mag zodoende geen hogere prijs hanteren dan de door de NZa bepaalde tarieven. Een lagere prijs mág wel, maar komt weinig voor.

Kosten tandtechnicus zijn níet gereguleerd

Belangrijk om op te merken, is dat de NZa alleen tandartskosten reguleert, dus niet de kosten van tandtechnici. Tandtechnici staat het zodoende vrij om zelf een prijsniveau te bepalen. Wél schrijven de NZa-regels voor dat een tandarts zijn patiënt nooit meer in rekening brengen dan wat hijzelf aan een tandtechnicus heeft betaald. Om dit te kunnen controleren, heeft een patiënt op basis van NZa-regels het recht om een tandarts te vragen naar de factuur van de tandtechnicus.

Doordat verschillende tandartsen met verschillende tandtechnici samenwerken die een verschillend prijsniveau hanteren, kan er alsnog een duidelijk verschil zijn in de kosten die een tandarts een patiënt in rekening brengt bij behandelingen zoals een kroon of implantaat.

Tandartstarieven 2017

Eén behandeling bestaat doorgaans uit meerdere prestaties. Een patiënt die wil weten welke prijs bij een behandeling past, moet zodoende ook weten welke prestaties een tandarts voor de betreffende behandeling allemaal moet verrichten. Het plaatsen van een kroon kost bijvoorbeeld minstens vijf prestaties.

Verschillen met 2016

Er zijn geen opvallende verschillende in de tandartstarieven van 2017 ten opzichte van het voorgaande jaar; het gaat om slechts kleine prijsaanpassingen. De NZa probeert ook de codes van de prestaties zo min mogelijk aan te passen, wat ook in 2017 is gelukt.